Educație culturală-Educație de calitate pentru jarișteni
Scopul proiectului cultural este cresterea nivelului cultural al comunei Jaristea, judetul Vrancea in domeniul culturii scrise in vederea formarii si consolidarii de valori culturale, care vor genera beneficii locuitorilor acesteia din punct de vedere spiritual, intelectual, moral si existential.
Conform Declaraiei UNESCO de la Mexico City cu privire la politicile culturale, din 1982, "Cultura da omului capacitatea de a reflecta asupra lui insusi. Cultura ne face fiinte specific umane, rationale, inzestrate cu judecata critica si cu simtul angajarii morale. Prin cultura distingem valorile si facem alegeri. Prin cultura, omul se exprima, devine constient de sine insusi, isi recunoaste limtiele, isi evalueaza realizarile, cauta neobosit noi intelesuri si creeaza opere prin care isi transcende propriile limitari".
Pornind de la aceasta declaratie, care ne ghideaza directia de urmat in acest proiect, ne propunem ca, prin activitatile specifice, sa demaram un proces de facilitare a accesului la cultura scrisa pentru locuitorii comunei Jaristea, prin intermediul copiilor de varsta scolara. In acest fel, vom crea premisele ridicarii nivelului cultural al comunei, deoarece, prin dezvoltarea de aptitudini si cunostinte de creativitate din domeniul culturii scrise in randul copiilor, acestia vor avea cel putin urmatoarele beneficii:
- dezvoltarea comunicarii, socializarii si increderii in sine;
- formarea si dezvoltarea laturilor educatiei estetice, care contribuie la educatia intelectuala si morala;
- formeaza "bagajul cultural" atat de necesar pentru imbunatatirea calitatii vietii tanarului si adultului de mai tarziu;
- stimuleaza creativitatea, necesara in viata personala si profesionala actuala si de mai tarziu;
- contribuie la formarea unei persoane deosebite, manierate, cu capacitati relationale superioare;
- copilul se familiarizeaza cu ideea de valoare si cu importanta patrimoniului cultural scris;
- dezvoltarea inteligentei emotionale si a inteligentei rationale.
LECTURA
SCRIERE CREATIVĂ
DRAMATIZĂRI